Битката на титаните: Samsung Galaxy S4 срещу LG Optimus G Pro

galaxys4vsoptimusgpro

     През първото тримесечие на тази година няколко производителя на смартфони демонстрираха най-новите си творения –  смартфони, които се характеризират като „върха на постиженията“ поне за следващите няколко месеца. HTC обяви HTC One, Sony разкри водоустойчивия Xperia Z, LG представи извънгабаритния Optimus G Pro и разбира се най-чакания Galaxy S4 на Samsung. Последният е без съмнение един от най-впечатляващите смартфони, създавани някога. Серията Galaxy S е с огромен успех и очевидно корейския производител желае да запази тази тенденция за в бъдеще.

     Независимо от това, конкуренцията е жестока. Galaxy S4 трябва да се справи с някои от най-добрите Android устройства, които в момента са на пазара или скоро ще бъдат лансирани. Както бе споменато по-горе, един от тези смартфони е LG Optimus G Pro. За това и почти неизбежно е да пропуснем сравнението между най-добрите модели на Samsung и LG .

Samsung Galaxy S4 vs. LG Optimus G Pro – Хардуер

     Нека да започнем сравняването на тези титани с техните хардуерни спецификации.

     Galaxy S4 има 5-инчов Super AMOLED дисплей с Full HD резолюция от 1080 х 1920 и гъстота на пикселите 441 пиксела на инч, Snapdragon 600 четириядрен процесор с тактова честота 1.9 GHz или осемядрен процесор Exynos 5, който се състои от два четириядрени процесора (Cortex-A15@1.6 GHz + Cortex-A7@1.2 GHz), 2 GB оперативна памет, 16/32/64 GB вградена памет (разширяема до 64 GB с помощта на microSD карта памет), 13 MP основна камера с HDR и оптична стабилизация на изображението, 2 MP предна камера, 2600 mAh батерия и Android 4.2.2 Jelly Bean (с новия интерфейс TouchWiz).

     Поглеждайки към LG Optimus G Pro, той е с по-голям 5.5-инчов Full HD IPS Plus LCD дисплей с резолюция от 1080 х 1920 и гъстота на пикселите 401 пиксела на инч, четириядрен процесор Snapdragon 600 работи при1.7 GHz, 2 GB RAM, 32 GB вградена памет (разширяема чрез microSD карта памет до 64 GB), 13 MP основна камера с HDR и стабилизация на изображението, 2,1 MP предна камера, Android 4.1.2 Jelly Bean и3140 mAh батерията, за да поддържа всичко в действие.

     Хардуерните им характеристики изглеждат почти еднакви с малки разлики. Optimus G Pro се откроява благодарение на по-големият дисплей, което до голяма степен го прави така наречения „phablet“. Galaxy S4, от друга страна, предлага по-мощен процесор от Optimus G Pro. Независимо дали става дума Snapdragon 600 CPU (с честота от 1,9 вместо 1,7 GHz) или Exynos 5 Octa, телефонът на Samsung води всички калсации по отношение на производителността, поне на хартия.

     Независимо от това, разликата при реална употреба може и да не е толкова голяма. В действителност, потребителите няма да сбъркат с нито един от тези два смартфона, когато става въпрос за вътрешни спецификации.

Samsung Galaxy S4 vs. LG Optimus G Pro – Софтуерни характеристики

    Като оставим хардуерните спецификации на страна, Samsung Galaxy S4 и LG Optimus G предлагат доста широк спектър от потребителски софтуер функции отделно от това, което Vanilla Jelly Bean може да предложи.

     По отношение на операционната система, Galaxy S4 е победител тук, просто защото той е с Android 4.2.2, която е най-новата версия, като се има предвид, че Optimus G Pro е на няколко крачки зад него с Android 4.1.2.

Въпреки това, по отношение на потребителските функции е доста трудно да се изберете победител, тъй като и двете устройства предлагат изобилие от уникални приложения.

     Ние по-рано ви обяснихме в по-големи подробности за някои от най-интересните приложения от гамата на  Galaxy S4 – за Dual Shot, Eraser, Drama Shot, Sound & Shot, “Smart Pause”, “Air View”, услугата за публикуване на фотоалбум, S-Преводача и разбира се S Voice Drive.

     От своя страна LG Optimus G Pro също не ни лишава от интересни и пълни със забавления приложения като QSlide (което е мултитаскинг инструмент подобен на Multi Window app на Samsung Galaxy Note 2), QMemo – виртуален бележник, QTranslate който позволява на потребителя да преведе текст след заснемането му с камерата на телефона, както и QRemote и много други впечатляващи приложения.

     В крайна сметка и двата смартфона са доста впечатляващи и сами по себе си уникални. И който и от двата телефона да изберете за себе си, със сигурност няма да сгрешите в избора си за най-добър смартфон.