Най-скъпият смартфон в света: iPhone за 15 милиона долара

iphone5_black_stone2jef

     Скъпи смартфони и калъфи от висок клас не са нещо ново – Vertu има Android телефон струващ $ 9 600, а London Loutus направи калъф за iPhone с кристал струващ повече от $ 300 000. Но Стюарт Хюз, дългогодишен дизайнер на резервни части за електроника, сложи всички тях в малкия си джоб с iPhone 5 за 15 милиона долара , който се смята за най-скъпият смартфон правен някога.

     Телефонът има страничен борд от масивно злато, който Хюз е изработил на ръка. Но реалната цена идва от най-скъпия „Home“ бутон в света. Той е направен от един дълбоко изрязан черен диамант, който тежи 26 карата. Диамантът е на стойност 14,5 милиона долара.

   Но диамантите не свършват дотук. Има още 600 бели диаманти, които се намират в логото на Apple на гърба на смартфона и по краищата му.

     Английски дизайнер и бижутер е правил златни Apple продукти и преди – Solid iPhone Gold струва $ 33 678 както и the iPad Supreme Fire Edition, който струва $ 168 424, но този е различен, „поради редкия и високостойностен черен диамант „, казва Стюарт Хюз.

    Телефонът не е на разположение пред широката общественост – а и по-голямата част от населението на света не може да си го позволи. Hughes прекарал девет седмици в създаването на необикновения смартфон специално за бизнесмена от Хонг Конг,  когото Хюз нарича просто „Джо“. Джо притежавал черния диамант за известно време и решил, че иска да го постави на своя iPhone, след като вече е купувал от „евтините“ продукти на Hughes.

   Хюз обаче не е притеснен, че най-скъпият смартфон в света скоро може да остарее, когато Apple пуснат нов iPhone (вероятно това лято). Той е убеден, че други клиенти ще искат и следващия iPhone – независимо дали това се нарича iPhone 5S или 6 – да бъде украсен с диаманти и злато.

   „Имах поръчка да направя всички модели iPhone от 3G версията до мометна“, казва Хюз, който добавя, че получава по-голямата част от поръчките си чрез препоръки.