Производство на местни смартфони и таблети в Африка

vmk tablet

В Африка започва производството на смартфони и таблети, създадени от местните инженери и с парите от местните инвеститори. Предприемачът от Конго Верон Манку казва, че неговите устройства ще се създават и проектират не само в Африка – физически ще се сглобяват в Китай заради високите производствени мощности и ниските цени там.
Според Манку, неговата компания VMK ще пуска устройства на базата на тунингована версия на OS Google Android. Цената на смартфоните ще стартира от $170, а на таблетите от $300. Версията на таблета ще включва Wi-Fi, 4 GB памет и ще се продава под марката Way-C, като софтуера ще поддържа местните езици. Смартфонът е създаден на базата на ARM процесор и е  с 3.5 инчов дисплей. Компанията VMK започва продажбите в 10 държави в Африка, а в бъдеще ще изнася продукцията си и за африканците живеещи в Белгия, Франция и Индия.
vmksmartfon

Манку казва също, че неговата компания ще трябва да се конкурира с известните търговски марки като Nokia, Research in Motion и други, които за последните години са активни на американския пазар. VMK има ще разчита на местните нужди на населението в отношение на информацията, но също така ще вгражда и поддръжката на такива световни технологии като Facebook, Twitter и др. Компанията планира в бъдеще време да пренесе производството в Африка, засега това не е възможно поради обективните икономически причини.