Apple изпревари Google по продажби на американския пазар

Applestore      Новият iPhone 5 на американския технологичен концерн Apple се продава повече от добре. На американският пазар базираната в Купертино компания изпреварва значително своя конкурент Google с неговите смартфони с Android. В Европа обаче ситуацията е коренно различна , предава Ройтерс.

Както обяви изследователската компания Kantar WorldPanel във вторник, делът на производителя на iPad и Mac в САЩ за дванадесетте месеца до 31-и октомври е бил 48,1% – двойно над равнището година по-рано.

Устройствата с операционната система Android на Google са заемали пазарен дял от 46,7% спрямо дела им от 63,3 на сто година по-рано. Пазарният дял на производителя на BlackBerry – Research in Motion (RIM), се сви в САЩ до 1,6 на сто от 8,5%.

Според Kantar обаче в Европа царят съвсем различни отношения. На петте най-важни пазара общият дял на телефоните с Android расте за последната година до 64 на сто спрямо 51 на сто. Apple пък за същия период владее пазарен дял от 21 на сто. Германия е в пълно владение на Android, който владее три четвърти от пазара, на който RIM пък успява да подобри пазарното си положение с 0,9 процентни пункта до 2,5 на сто.