ASUS вече ще предлага бюджетни таблети с VIA процесори

Asus-Eee-Pad-memo-ME370-tablet

Точно месец след появата на слуховете, че ASUS и VIA са си стиснали ръцете с цел предлагане на евтини таблети, информацията беше потвърдена официално от известния тайвански производител на електронна техника, при това по възможно най-недвусмисления начин – с пускането на първия такъв продукт.
И така, първият бюджетен таблет на ASUS е 7-инчов апарат, наречен MeMO Pad. Той е оборудван със 7-инчов сензорен дисплей с резолюция 1024×600 точки, разпознаващ до 10 докосвания едновременно. Както се очакваше, процесорът е на VIA – в случая модел VIA WM8950, работещ на честота 1 GHz и подкрепен от графично ядро Mali-400, 1 GB оперативна памет и 8 или 16 GB флаш-базирано пространство за съхранение. Последното може да се разширява посредством microSD слот за карти памет с капацитет до 32 GB, а собствениците на новия таблет получават и 5 GB дисково пространство „в облака“ посредством фирменото хранилище ASUS WebStorage, гласи още официалната информация.

Бюджетният ASUS MeMO Pad (модел ME 171), който е с размери 196,2×119,2×11,2 мм и тегло 370 г., съдържа също Wi-Fi 802.11b/g/n, модул за безжична връзка, G-сензор, 1-мегапикселна камера на лицевия панел (която може да записва видео в 720p резолюция с 30 кадъра в секунда), вградени колонки и микрофон. Осигурени са и най-необходимите интерфейси, включително 3,5 мм жак за слушалки и микрофон плюс Micro USB порт. Таблетът е снабден с батерия с капацитет 4270 mAh, която според ASUS осигурява до 7 часа автономна работа.

ASUS MeMO Pad работи под управлението на Android 4.1 (Jelly Bean) и идва с редица инсталирани фирмени приложения като SuperNote Lite, ASUS WebStorage, ASUS WebStorage Online Office, ASUS Studio, BuddyBuzz, MyPainter и MyBitCast. Според наличната информация, евтинията VIA-базиран таблет на ASUS ще се предлага в няколко разцветки на корпуса, като се очаква продажбите му да започнат към края на текущия месец на ориентировъчна крайна цена от около $150.