BlackBerry представи нови смартфони

Новият модел смартфон на BlackBerry 10

BlackBerry днес представи нова линия от смартфони с много характеристики,които потребителите очакват да намерят в смартфоните, като сензорни екрани, приложения и мултимедийни функции. Въпросът е, BlackBerry не чакаха ли повече от необходимото, за да пуснат тези устройства?
Някогашният златен стандарт за мобилни телефони е в затруднени позиции, принуждавайки Research In Motion, канадската компания зад BlackBerry, да съкрати работни места и други разходи, тъй като се сринаха продажбите им, а в същото време се появяват с устройство на пазара, което потребителите отдавна очакват да купят.
Новият им смартфон е BlackBerry 10. RIM обещават по-висока скорост, невероятно изживяване и възможност едновременно да работите и да се забавлявате на един и същ телефон.
Първоначално ще има два варианта на BlackBerry 10: Първият е Z10 с тъчскрийн дисплей, а другият – Q10, който комбинира малък сензорен екран и клавиатура. Други характеристики: BlackBerry Balance разделя работните от личните приложения на телефона като два различни профила, BlackBerry Messenger поддръжа видео разговори. Устройствата функционират с операционната система на BlackBerry.
BlackBerry 10 ще стартира с 70 хиляди приложения, които бледнеят в сравнение с 700 000-те приложения за iPhone и Android-базирани телефони.
CNN съобщават, че Z10 ще се появи на пазара първо в Обединеното кралство в четвъртък, а след това в Канада на 5-ти февруари и една седмица по-късно в Обединените арабски емирства. Американските потребители няма да могат да си купят новият смартфон до март месец.

Според „Форбс“, пазарният дял на RIM на пазара на смартфони е около 6%, за разлика от пика им от 20% само преди три години. Бизнесът и правителствата вече не предоставят BlackBerry на своите служители, като вместо това избраха iPhone и други устройства.