Sony Xperia Z взриви пазара още през първите си часове

SonyXperiaZ

     „Виждали сме наистина добри предварителни поръчки „, каза маркетинговият директор на Xperia Макдугъл в интервю по време на Mobile World Congress.“ Имахме налични първоначални бройки в Берлин, Германия в магазина на Sony и ги продадоха за два часа.

„Във Франция продадохме в един ден от нашия онлайн магазин повече, отколкото мобилни устройства сме продали за 12 седмици.“

Смартфона Xperia Z, който стартира продажбите си в Япония през миналия месец и в момента е достъпен в 60 страни, се продава за 649 евро. Той е част от маркетинговия натиск на японската компания за по-голямо присъствие на пазара на мобилните устройства.

Телефона е изправен пред силна конкуренция от страна на вече установени устройства от Apple Inc и тези на Samsung Electronics Co Ltd.  Продажбите на мобилни телефони Sony през четвъртото тримесечие са достигнали 1,7%, в ​​сравнение с 22,7% на Samsung и Apple 9,2%, според отчети на Gartner.

Също така в Барселона, Sony представи таблетът Xperia Z като устойчив на прах и вода. Само 6,9 мм тънък и с тегло 495 грама, Tablet Z разполага с 10,1-инчов с висока разделителна способност дисплей и ще излезе на пазара тази пролет.

Таблетът ще бъде директно предизвикателство към Apple, който доминира на пазара на таблети от висок клас, въпреки по-малките и по-евтини Android-базирани таблети, които също заемат част от пазарния дял.

„Мнозина са се опитвали и не са успели да се конкурират с IPAD в класа на 10 инчовите таблети и на пръв поглед е трудно да се каже как Sony се надява да постигне това“, каза медийният анализатор Дейвид Маккуин.