Ще бъде ли 2013 годината на достъпните смартфони?

efordable smartphones

През този месец много се изписа в пресата за появата на нов жанр мобилни телефони – „достъпния смартфон“. Производители като например Intel все повече се опитват да задоволят нишата на пазара за телефони, като същевременно да е  полезен (т.е. да поддържа имейл, 3G, 4G, GPS, карти, възможност за приложения) и в същото време да е достъпен за повече хора. В края на краищата – смартфоните са основни устройства за бърз достъп до информация, така че защо да не ги направят широко достъпни за страни с нарастваща жажда за технологии, като например тези в Индия, Латинска Америка и Африка?

На CES 2013 Intel обяви пускането на процесор за мобилни устройства Atom Z2420 Lexington, който е специално насочен към развиващите се пазари. Това е нещо добро и несъмнено ще помогне на конкуренцията, тъй като по-голямата конкуренция се равнява на повече иновации и в крайна сметка следователно по-добри продукти на по-ниски цени. Чипът ще бъде на разположение за устройствата на Acer, Lava и Safaricom и разбира се, ще имат пълната подкрепа за Android приложения.

Това е страхотна новина за програмистите, тъй като това означава нова вълна от жадните потребители за приложения са на път да се насочат към пазара на приложенията, и по-специално по отношение на тези потребители, който за първи път ще заменят обикновените си телефони за първите си смартфони. Като се има предвид широкото  разнообразие на Android и огромения му растеж, вече можем и сами да предположим, че благодарение на тази нова платформа ще продължи да се разраства.