Samsung разработват супер бърза 5G мобилна мрежа

samsung electronics

      Мобилният гигант Samsung Electronics заяви днес, че са постигнали голям напредък в развитието на мобилните технологии относно появата на пето поколение мобилни мрежи, макар че очакват да отнеме няколко години, докато услугата стане достижима за потребителите.

     Южнокорейската компания обяви, че са открили начин за предаване на големи обеми от данни, като използват много по-висока честотна лента в сравнение с тези на конвенционалните, които биха могли да позволят на потребителите да изпращат огромни файлове с данни на много по-високи скорости чрез своите мобилни устройства, „на практика без ограничение. „

5g     Технологията бързо ще покори свои фенове сред тези, които редовно изпращат и получават големи количества данни. Според Samsung, благодарение на 5G мрежите, потребителите ще могат да изпращат видео файлове със супер-висока резолюция  в рамките на няколко секунди.

      В момента най-бързата безжична технология, която е пусната в експлоатация е 4G, която все още не се използва в целия свят, а според анализатори, следващият стандарт, към който ще може да се премине ще са „4.5G“ мрежите. Въпреки че, в момента много мрежи все още използват 3G стандарта.

     Samsung предполага, че 5G технологии ще бъдат пуснати на пазара до 2020 г., тази цел е заложена и от Европейския съюз. По-рано тази година от ЕС одобриха  план за инвестиране на 50 милиона евро в изследвания, с цел да пуснат 5G мобилна технология до 2020 година.

      Много мобилни оператори все още са в преход към 4G безжична технология и би трябвало да побързат със следващото поколение безжични мрежи за данни, за да са готови за прехода към 5G.

    Конкуренцията за технологично лидерство за следващото поколение мобилни комуникации става все по-ожесточена. Samsung вярват, че това ще доведе до създаването на международни съюзи свързани с мобилните broadband услуги.