Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z

galaxys4-xperiaz

     Състезанието за най-добрият смартфон за 2013 г. започна. Ето и два от най-големите претенденти – Samsung Galaxy S4 и Sony Xperia Z. Кой е по-добрия от тях? Нека да сравним техните екрани, софтуер, дизайн и характеристики, за да можете да си отговорите по-лесно на този въпрос.

Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z – Дизайн

     И двата екрана на тези два телефона са 5-инчови и видимо доста големи. Въпреки това, всеки един от тях е с различен стил на дизайна. Samsung е запазил дизайна на предшествениците на Galaxy S4, той е с тънък пластмасов корпус и забележително лек. Въпреки, че двата телефона са с дебелина 7,9 mm, Samsung Galaxy S4 изглежда малко по-тънък, тъй като е заоблен от всички страни. Докато Sony Xperia Z изглежда сравнително тромаво, тъй като ъглите му не са толкова заоблени, а почти прави.

    Sony Xperia Z има един отличителен белег на дизайна, който го прави доста атрактивен. Той е IP-сертифициран, което означава, че гарантира определено ниво на водоустойчивост. Този смартфон е IP57 водоустойчив и  може да бъде потопен във впда на дълбочина до 1м в продължение на поне 30 минути и освен това е напълно защитен и от прах.

Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z – Дисплей

     Дисплеите и на двата смартфона са 5-инчови със супер висока резолюция. Те имат full HD дисплеи, една и съща резолюция 1080p,  като на повечето телевизори от високия клас. Samsung Galaxy S4 е със Super AMOLED екран, докато Sony Xperia Z използва по-традиционния тип LCD с технологията Sony Bravia Engine 2.

Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z – Камера

    В Samsung Galaxy S4 и Sony Xperia Z използват един и същ сензор –  13.1MP камера на Sony. Тази година същият сензор използват и много други телефони от най-висок клас. Въпреки, че сензорът е определящ фактор за качеството на изображението, в условия на слаба осветеност не само той предопределя качеството на снимките. Качеството на обектива и последващото обработване на изображението са също от първостепенно значение.

xperiaz-galaxes4-camera

     От направени снимки на пейзаж се забелязва ясно, че снимките на Samsung Galaxy S4 са с много по-висок контраст, като на ниво пиксел те демонстрират значително по-фини детайли. Правейки снимки с макро режим, отново Galaxy S4 побеждава своя конкурент. Качеството на снимките при Galaxy S4 е много по-високо, докато Xperia Z не може да направи същото ниво на детайлност както своя опонент.

xperiaz-galaxys4-macro

     Най-значимата победа за Samsung в при заснемането не е това на макро режима, а фокусирането. Опцията за фокусиране и заснемане чрез едно докосване на Xperia Z ни остави с изображения фокусирани на 90%, тъй като телефонът не успя да захване обкта на преден план. Накарая се оказа, че заснемането на снимки с Galaxy S4 е далеч по-надеждно и по-малко изнервящо.

Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z – Памет и свързаност

    И двата смартфона побеждават в тази битка, тъй като имат вътрешна памет 16 GB и допълнително имат възможност за разширение на паметта. С microSD карта памет имате възможност да увеличите паметта за съхранение до 64 GB.

    Двата флагмана предлагат отлична свързаност, безжична и кабелна – MHL microUSB порт, microSD слот, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC. И двата телефона опонента използват MicroUSB портове за зареждане на батерията и трансфер на данни.

Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z – Хардуер и софтуер

   Samsung Galaxy S4 е с четириядрен процесор 1.9GHz Qualcomm Snapdragon 600. Той е от същата фамилия процесори използван и при Sony Xperia Z. Въпреки това, този на Samsung модела работи на малко по-висока честота – на 1.9GHz вместо 1.5GHz при Sony. Тук разликата определено не е особено голяма.

    Другото, което е също толкова важно, колкото и CPU мощноста е количеството RAM памет, която има телефона под ръка. Тук отново виждаме, че Galaxy S4 и Xperia Z имат една и съща RAM памет – 2GB – като за момента това е най-голямата възможна памет за мобилен телефон.

s4-xperiaz-interface

   И двата състезателя са оборудвани с най-новата версия на Android, 4.2 Jelly Bean. Въпреки това, те изглеждат по различен начин, защото всеки използва потребителски интерфейс, разработен от създателите им. В Samsung Galaxy S4 има нова версия на интерфейса TouchWiz, която се използва и в предишни модели на Samsung. Тя изглежда точно като тази на Galaxy S3, но има доста нови функции.

    Интерфейсът на Sony има по-малко екстри. Той е лъскав и малко по-сложен на вид, докато интерфейса на Samsung Galaxy S4 е по подразбиране – по-светъл и цветен. Кой е по-добър от двата интерфейса е трудно да се определи, тъй като са доста различни както един от друг, така и от оригиналния вид на версията на Android.

Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z – Батерия

    Супер тънък телефон с огромен екран и висока плътност на пикселите най-логично води до кратък живот на батерията, но това беше преди смартфоните да започнат да използват нова технология на батерията. Samsung Galaxy S4 е с малко по мощна батерия – 2600mAh, докато тази на Xperia Z е с капацитет 2330mAh.

Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z – Заключението

    Samsung Galaxy S4 и Sony Xperia Z са телефони от един и същи ранг. Техните екрани, производителност и софтуер са почти еднакви, но както видяхме до тук в повечето битки побеждава Samsung Galaxy S4 . Неговият екран е малко по-хубав, софтуерътно е снабден с доста повече екстри и приложения, батерията издържа по-дълго и камерата му се представя по-добре. Задното стъкло на Sony придава усещане за по-голяма стабилност, отколкото тънкия пластмасов капак на батерията на Samsung, но като цяло победата е отредена на Samsung Galaxy S4.